29 Haziran 2016 Çarşamba

Sabah Namazı Vaktinde, Anlayarak Kuran Okumak, Bütün Müslümanlara Farzdır!



Kuran ile aramıza çizilen hain sınırlar malum. “Siz bu kitabı anlayamazsınız, Kuran’ı okumak şart değil” gibi zırvalıkları çoğu kere duymuşuzdur. 

Kuran’ın bizzat kendisine baktığımızda ise, Kuran’ın okunmasının tüm Müslümanlar üzerine farz olduğunu üstelik de anlayarak, ne yazdığını idrak ederek okumanın farz olduğunu görmekteyiz. Allah; Kuran’ın anlaşılması için kolay olduğunu belirtmektedir. Anlaşılarak okunmamasını da vurucu bir biçimde eleştirmektedir: 

Peki bunlar, Kur'an'ın anlamını inceden inceye düşünmüyorlar mı? Yoksa kalpler üzerinde o kalplerin kilitleri mi var? 
(Muhammed Suresi, 24.ayet) 

Yemin olsun ki, biz, Kur'an'ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat düşünen mi var?! 
(Kamer Suresi, 17, 22, 32, 40.ayet) 

Görüldüğü gibi, Kuran’ı anlayarak okumamız ve üzerinde düşünmemiz şart. 

Üstüne üstlük de her gün okumamız emredilmiştir! 

Allah, İsra Suresi 78.ayette, tüm Müslümanlara fecr vaktinde Kuran okumayı emretmiştir. Ayette, Kuran okunması için belirtilen vakit fecr vaktidir, fecr vakti sabah namazının kılındığı vakittir aynı zamanda. 

Fecr vakti, ufukta, beyaz bir iplik halinde ilk ışıkların belli olması ile başlar, beyaz iplik gecenin siyahından gözümüzle apaçık bir biçimde ayırt edilir; bu vakitten başlayarak güneşin ufukta doğuş anına dek devam eder. Yani, sabah namazı için kalktığımız vakit, aynı zamanda Kuran’ı anlayarak okumamızın emredildiği özel bir vakittir. 

Sabah Kur'an'ını da gözet. Çünkü sabah Kur'an'ı tanıklarca izlenmektedir. 
Kur’anel fecri, inne kur’anel fecri kane meşhuden. 
(İsra Suresi, 78.ayet) 

Bunun haricinde de, elbette, bir Müslümanın ilmini arttırması, Kuran’ı düşünmesi emredildiğinden; başka zamanlarda da Kuran’ı okuyup düşünmesi, Kuran hakkında araştırmalar yapması hayrı çok yüksek bir davranış olacaktır.

7 yorum:

  1. Dinin esasını Kuran alarak oluşturduğunuz bu blog için, harcadığınız emekler için şükranlarımı sunuyorum. Ben de yaklaşık 7 senedir bu konu üzerine yoğunlaştım ve günlük işlerimden arta kalan zamanlarda araştırmaya devam ediyorum. Yaptığım okumalarda kafamı kurcalayan bazı yerleri sizinle paylaşmak isterim. Size ulaşabileceğim bir e-posta iletirseniz sevinirim. Allah'ın rahmeti üzerinize olsun.
    “Benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi olan Allah içindir." 6-162

    YanıtlaSil
  2. allahateslimol@gmail.com

    mail adresine soruları ve görüşlerinizi gönderebilirsiniz. selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Kuranı bir kere okuduk anladık. 70 yıl boyunca her sabah kuran mı okumalıyız? Pek açıklayıcı olmamış.

    YanıtlaSil
  4. Aynen öyle. 70 yıl Kuran okumalıyız. Allah'ın ayeti gayet açık. Sabah namazı vakti (fecr vakti) Kuran okuyun diyor. Bu yaklaşımla 70 yıl boyunca namaz da kılmak tuhafınıza gitsin o halde. Canımız istediğinde filan namaz kılmak farz olsun, nasıl?

    Allah'ın ayeti gayet açık. apaçık. Nesi açık değil anlayamadım?

    Allah'ın apaçık söylediği bir ayete sırf "x kişisinin" yazısında değinildi diye, tersini diretmeye çalışmak bana pek bir art niyetli geliyor. Bir insan, niye Allah'ın açıkça söylediği, bariz ortada olan bir emrine "ne yani her sabah mı yapacağız?" der ki? Sabah namazı da bir emir genel olarak "sabah vakti oluncak kalkın kılın" deniyor "fecr vakti girince de kuran okuyun" diyor olay bu kadar basit. ömrünüzde 1 sabah kalkıp namaz kılın o halde. tüm namaz sorumluluğunuz bitsin size göre.

    1 defa yapılması gerekli olan emirler de belli. Hac gibi.

    zaten Kur'an hayat kitabıdır, zikirdir, yani bizlere bir hatırlatmadır aynı zamanda. Namazlar nasıl her gün Allah'ı ahireti hatırlatıyorsa, nasıl 1 gün kılmamakla olmuyor her gün hatırlatma yapıyorsa, Kuran okumak da her gün tekrar hatırlamaktır.

    esenlikler

    YanıtlaSil
  5. Peki mealini ookusak arapca sartmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arapçayı direk anlamıyorsak, zaten mealini (çevirisini) okumamız gerekiyor. Yazıda da bahsettiğim gibi ''anlayarak okumamız şart''

      Sil