4 Haziran 2016 Cumartesi

Ramazan'da Lanetlenirim Düşüncesi İle Günahlardan Kaçanlar, Diğer Aylarınız Ne Olacak?



Allah’ın izni ile bir Ramazan daha geldi. Allah’ın izni ile bu Ramazanı da diri bir şekilde bitirir miyiz, bilinmez. Ölüm her an gelebilir, ahirete inananlar bunu sık sık hatırlamalı ve kendilerine çeki düzen vermeli. İnanmayanlar içinse tekrar sorgulamaları ve Allah’a yönelmeleri için her yeni gün yeni bir fırsat.

Ramazan ayı geldiğinde, normal vakitte insanların işlediği bazı günahlardan yüz çevirdiklerini görmekteyim. Daha doğrusu bunu, “Ramazan kutsal bir ay ve ben bu ayda günah işlersem başıma felaketler gelir” korkusu ile yapıyorlar. Örneğin, içki içen içmiyor, fal bakan-baktıran bu işlere karışmıyor, milyonlarla birlikte oynanan kumarlara bulaşanlar bu ay bulaşmıyor. Çünkü, “bu ay kutsal bir ay, önemli bir ay, hareketlerime dikkat etmeliyim, bu ay kendime çekidüzen verirsem Allah tüm günahlarımı affeder, dikkat etmezsem de üzerime türlü türlü felaketler yağdırır hayatım mahvolur” düşüncesi hakim. Hatta oruç tutmayanlar bile (güçleri oruca yetmesine rağmen) bazı günahları işlememeye dikkat ediyorlar. Oysa Allah bize koca bir hayat vermiş, bu kocaman hayatı da tüm hareketlerimize her ay dikkat edelim diye sunmuş. Günahları da bir ay oruç tutmaya göre ya da bir gecelik (Kadir Gecesi) ibadetlerle affedeceğini bildirmediği gibi; bunun tam tersi olarak, İslam’ı kabul edip hayatını Allah’ın buyruklarına göre yaşayan, İslam’ı hayatının bütününe yansıtan kimselere affı vadediyor.

Belki her gün TV’lerde Allah hatırlatıldığından, her yerde ahiret-hesap-günahtan kaçınma-hayır işleme-ibadet gibi konular sık sık hatırlatıldığından insanlar içsel olarak günah işlemeye cesaret edemiyor olabilir. Oysa, gerçekten inanan bir insan sadece Ramazan’da değil diğer tüm aylarda bu kavramları hatırlar, bilir, bu gerçeklere uygun bir biçimde, Allah’a layık bir kul olabilme gayesi ile yaşar.

Ramazan ayı tüm günahlarımızın affedileceği palavradır, elbette bir mümin diğer tüm aylarda da günahlarının affedileceğini ümit eder, tüm ayları da bu ümitle hareketlerine dikkat ederek yaşar. Eğer oruç tutarsak tertemiz olacağımız yönündeki hiçbir iddia gerçek değildir; tüm bu safsatalar Kuran ile apaçık bir biçimde çelişmektedir. Bu ay, sadece bize yapmamız gereken yeni bir ibadet, sadece bu aya mahsus olmak üzere emredilir. Günahların sevimsizliği, diğer aylarda ne derece sevimsizse bu ayda da aynı sevimsizliktedir Allah katında. Elbette yılın belki de 1 ayında günahlardan biraz olsun kaçınmakta iyi bir şeydir, ama Kuran bazına baktığımızda bunun gerçek kurtuluşu kazanmak için yeterli çaba olmadığını görmekteyiz. Son 1 gün kala arkadaşları ile toplanıp içkiye-kumara gidenleri duyuyorum,  “son içkimi içeyim yarından itibaren Ramazan’da eğer içersem çarpılırım, evimin bereketi kesilir” gibi düşüncelerle hareket ediyorlar. Ne yazık ki Şeytan bir kere daha bazılarını Allah ile aldatıyor!

Öncelikle, günahlardan kaçınmak elbette en temel şart, fakat bunu Ramazan’da yapılırsa çok daha kötü olur, felaket getirir, hayatım mahvolur düşüncesi ile 1 aya mahsus görmekte nedir? Bunu diyenler o kadar ikiyüzlü ki aslında, Ramazan’da günahlardan kaçarken bile gene bu dünyalarını düşünüyorlar. Bu dünyadaki hayatım mahvolur, üzerime felaket yağar diye kaçınıyorlar. Halbuki, Ramazan dışındaki her ayda yaptığımız her günah, bizim Ahiretimiz için koca birer tehdittir. Ramazan dahil tüm aylarda yapılacak her günah, potansiyel felaket-lanet demektir, o lanette bizi Ahiret gününde ensemizden yakalayacaktır! Ramazan’da günahlar ne kadar tehlikeli ise diğer aylarda da o denli tehlikelidir! Maalesef tüm bu çarpık inanışlar Kuran’ı anlayarak okumamaktan, Allah inancını içselleştirememekten, Ahireti yeterince özümseyip mümin olma hedefi kuramamaktan kaynaklanıyor.

Dilerim ki Allah’ı sadece bu ay hatırlamakla kalmayıp diğer tüm aylarda da hatırlarız. Zira Allah bu ay sadece bizden, diğer aylardan farklı olarak oruç tutmayı emrediyor. Diğer bir sürü buyrukları bu ayda olduğu gibi, geri kalan 11 ayda da geçerli. Zekat, namaz sadece bu aya mahsus ibadetler değil. Kaçınmamız gereken günahlar da bu aya mahsus değil. Affedilenlerden olmak için, güzel ahlakla davranmamız gerektiği gerçeği her ay geçerli… Bu ayı güzel ahlakla geçirmeye çalışanlar kendilerine şu soruyu sormalılar, "Peki ya diğer aylarım ne olacak?"

Hayırlı Ramazanlar 


Konuyla ilgili olarak şu yazı da okunabilir:

http://allahvar.blogspot.com.tr/2012/06/benim-kalbim-temiz-yanlgs.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder