15 Aralık 2014 Pazartesi

Müminlere Ümit Veren Kuran Ayetleri

Hayatta can sıkıcı, huzursuzluk verici pek çok zorlukla karşılaşıyoruz. Bazı durumlarda insan içinde derin bir kaygı hissi duyuyor. Mümin ise Allah’a olan güven ve inançtan kaynaklı olarak içinde ümit barındırmalıdır. Kuran’ın tamamı insan için ümit niteliğinde aslında. Allah’ın ve Ahiret’in varlığı insanın olaylara karşı dayanması için sebep. 

Ben de içinden çıkılmaz gibi görünen sıkışıp kalmış gibi hissettiğim zor anlarda Kuran ayetlerini hatırlamaya gayret ediyorum. Böyle zamanlarda en çok Yakub ve Yusuf Peygamberi düşünüyorum. 

Yakub Peygamber uzun bir süre oğlu Yusuf’a duyduğu özlemden ötürü keder ile yaşamış ama en sonunda Yusuf’una kavuşmuştur. Çölde yolculuk etmiş, gözleri hastalanmış ama oğluna kavuşmuştur. Allah’a asla isyan etmemiş, O’nun hikmetine güvenmiştir. Yusuf Peygamber ise daha küçük yaşta kuyuya atılmış, gençliğinde uzun bir süre zindanda kalmıştır. Uzun bir süre zindanda kaldıktan sonra ise devletin en yüksek makamlarından birine getirilmiştir…

İşte, uzun süren iki büyük zorluk! Sonu büyük ferahlığa, büyük lutuflara ve büyük nimetlenmeye hizmet eden büyük zorluklar! Hepsi elbette Allah’ın hikmeti ile gerçekleşiyor.

Öyleyse biz de Yakub’un kederini çözen, Yusuf’u zindandan çıkarıp O’na makam veren Allah’a dayanıp güvenelim.

İbrahim Peygamberi ateşe atmaya kalkmışlar, Allah ise ateşi ona serin kılmış; Süleyman Peygamber’in emrine ise kasırgayı vermiştir. İşte böyle; Allah dilerse has kullarına ateşi bile serin kılar, kasırgayı dahi boyun eğdirir. Yani biz, Allah’ın has kulu olmaya bakalım. O, bu dünyada bizi bilgisi ile imtihan edecektir. 

Gerçekten üstün kullardan olabilirsek o zaten bizi Ahiret’de en güzel hayat ile ödüllendirecektir. O’nun yardım ve merhametinden ise bu dünya için de ümit kesmeyelim. Kasas Suresi 77.ayette Allah, Dünyadan’da nasibini unutma diye bildiriyor.

Gene bir başka örnek olarak da Muhammed Peygamberin fakirken zenginleştirilmesini Duha Suresi 8.ayetten anlayabiliriz.

Görüldüğü gibi Peygamberler de zorluklarla karşılaşmışlar ama onlara kolaylıklar da sunulmuş ve Allah tarafından lutuflandırılmışlar.

Zorluğun yanında bir kolaylık mutlaka var!
Zorluğun yanında bir kolaylık muhakkak var!
(İnşirah-5,6)

Üstelik Allah, takva sahibi kullarını çıkış yolları ve nimetlendirme ile müjdeliyor!

Kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu nasip eder. Ve onu hiç beklemediği yönden rızıklandırır. Kim Allah’a dayanıp güvenirse O, ona yeter. (Talak-2,3)

Rabbimiz Allah’tır diyip sonra da dosdoğru yaşayanlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. (Ahkaf-13)

Allah hayır ve barış seven kullarını koruduğunu da bildiriyor.

Benim Sahibim, Kitabı indiren Allah’tır. O, hayır ve barışı seven kulları korur. (Araf-196)

Allah Halim'dir, müminlere karşı katı değildir.

Eğer siz iman eder, Allah'a ulaşmayı diler ve şükrederseniz, Allah size ne diye azap etsin? (Nisa-147)

İşte tüm bu ayetlerden sonra Allah’ın merhametinden ümit kesmek; Allah’a dayanan, Kuran’a inanan bir mümine asla yakışmaz. Tam da bundan söz eden en dehşet verici ayetlerden biriyle de yazımı bitiriyorum.

Sapıtmışlardan başka kim ümit keser Rabbin rahmetinden! (Hicr-56)


Allah Var blogu ile ortak sitemizden de beni takip edebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Blogunuza hayran kaldım. Allah yoluna çağırmaya devam etmeniz dileğiyle. Selametle.

    YanıtlaSil
  2. Allah hepimizin hayırlı çabalarından razı olsun bizleri en takvalı kullarından eylesin inşallah...

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle yazilarinizi takipteyim,allah ilminizi arttirsin kardesim.

    YanıtlaSil